Heidi og Sofia

Heidi og Sofia

Vi, som er mor og datter og heter Wenche og Heidi Hagen, har hatt Westie siden 1972. Vi har felles hunder, men bor ikke på samme stedet. Wenche bor i Fredrikstad og Heidi på Skedsmokorset, like nord for Oslo.

Som for de aller fleste andre, begynte det med at familien kjøpte en valp som kun skulle være familiehund. Av ulike årsaker ble dette en hannhund som kanskje ikke hadde så mye av det typiske som Westien skal ha. Men, allerede i 1973 kjøpte vi en tispe som var langt mer rasetypisk, og hun ble den første Westien vi avlet på. Tina som hun het, ble Norsk Utstillingschampion, samt mor til to kull, det første i 1975.

Etter hvert som interessen for rasen økte, ønsket vi å få en bedre hund, og vi begynte å undersøke mulighetene for å få kjøpt en valp i England. Sammen med en god venn reiste vi rundt i England og besøkte ulike kenneler i 1978, bl.a. kennel Whitebriar som da holdt til i Devon, sør i England. Kontakten ble dermed knyttet med denne kennelen, og tispen Whitebriar Jeanoake "Jeannie", ble kjøpt i 1979. Hun ble en meget bra avlstispe, og var den egentlige starten på vårt oppdrett.

Av de eksisterende oppdretterne i Norge i dag, er vi de som har holdt på lengst med rasen. For mer informasjon om våre hunder og vårt oppdrett, se sidene "Våre hunder" og "Vårt oppdrett".

Vårt oppdrett har alltid vært forholdsvis lite, dvs. som regel 1 kull i året. For oss betyr det mer å få sunne, gode og ikke minst rasetypiske valper, enn det å få mange valper. Ved å være selektiv i utvelgelsen av avlsdyr mener vi å ha oppnådd ganske bra resultater, til tross for et forholdsvis lite oppdrett. Vi har også bare kull etter kombinasjoner som vi selv ønsker å beholde valper fra.

Vi har opp gjennom årene importert hunder fra Sverige, England og New Zealand, noe som har vært nødvendig tatt i betraktning at avlsmaterialet i Norge er veldig begrenset. Videre har vi også som regel søkt ut av landet for å finne hannhunder til våre tisper som har blitt brukt i avl.

Som oppdrettere mener vi også at det hører med å få en objektiv bedømmelse på avkommene, noe som kun skjer på hundeutstillinger.  Våre avlsdyr er også alltid bedømt og premiert på utstilling før de benyttes i avl. Vi har ingen krav til valpekjøpere om at de skal stille ut hundene, men vi ønsker å låne hundene til utstilling dersom det viser seg at de er spesielt egnet for det. Dette selvfølgelig uten kostnad for eier.

Våre hunder lever som familiemedlemmer og det samme gjør alle valpekull som blir født. Disse vokser opp på kjøkkenet hvor veldig mye skjer, og de blir sosialisert på beste måte før leveringen til ny eier skjer ved ca. 8 ukers alder. Våre valper selges med registreringsbevis, kjøpekontrakt, veterinærattest, ID-merking, parvovaksine/gjennomført markekur, egen stamtavle med 5 generasjoner, samt omfattende informasjon til den nye eieren. For øvrig følger vi Norsk Terrier Klubs rasegruppes regler for oppdrettere og selvfølgelig Norsk Kennel Klubs etiske retningslinjer for avl og oppdrett. 

TRIMMING 

En annen viktig sak for oss som oppdrettere, er at Westien skal trimmes. En korrekt trimming må til for at Westien skal få sitt karakteristiske utseende. Videre er det jo langt lettere å stelle en regelmessig trimmet hund. Derfor selger vi ikke en valp, dersom det ikke eksisterer en avtale med en kvalifisert trimmer på forhånd. Vi, dvs. Heidi, mottar også trimming av westier, og vi foretrekke å trimme valper vi selger selv. Heidi har trimmet andres westier i over 30 år i tillegg til annen jobb og andre gjøremål, men har trappet ned litt på trimmingen og tar nå stort sett bare i mot eget oppdrett til trimming.

Mangelen på kvalifiserte trimmere er stor i Norge, og dette er også et problem for oss oppdrettere. Derfor er det viktig for potensielle valpekjøpere å ta med dette i betraktningen når Westie som rase velges. Mange nye kjøpere ønsker å lære seg trimming selv, noe som selvfølgelig er mulig for en del personer, men slettes ikke alle. Men, man lærer uansett ikke dette på 1-2-3, og før man har lært seg det mest nødvendige kan det ha gått flere år. I mellomtiden må jo hunden trimmes uansett hvor den bor. Derfor må de aller fleste oppsøke hjelp i den første tiden, og det er da viktig å vite hvor du kan få denne hjelpen. Kanskje må du reise 10, 20, 30 eller kanskje 50 mil 6 -8  ganger i året? Har du tid, penger og ork til dette ? Hvis svaret er ja, er det ikke noe å nøle etter, kjøp deg en Westie!

ANDRE AKTIVITETER

Heidi har også gjennom en årrekke hatt mange tillitsverv/komiteverv innen for Norsk Terrier Klub sentralt og også mange år/perioder som tillitsvalgt og bl.a. leder og nestleder i NTK’s rasegruppe for West Highland White Terrier («rasegruppen).

DOMMER

Heidi er også utdannet ringsekretær og eksteriørdommer for Westie og resten av terrier-rasene i Gruppe 3 (FCI).

Har du spørsmål, må du gjerne ta kontakt med Heidi via e-mail eller tlf. (men vi ønsker ikke forespørsler om kjøp av valper via mail):

Heidi Hagen

e-mail:   Wenrick2@online.no

telefon:  +47-90099745 

Wenche, litt kamuflert.

Trevor, eldstehund i flokken